Folk Enlightenment
Metodeudvikling til demokratisk genopbygning af civilsamfundet i Ukraine
Projektets formål
Daghøjskolen Kompetencehuset og Göteborg Folkhögskola har indgået et tværnationalt samarbejde om, at udvikle en pædagogisk metode til demokratisk genopbygning af civilsamfundet i Ukraine.
Det værdimæssige afsæt i projektet er en fælles forankring i den skandinaviske folkeoplysnings tradition.
Projektet skal danne basis for at ukrainske flygtninge i Sverige og Danmark kan indgå i didaktisk læringsforløb, hvor de kan tilegne sig viden og praktiske færdigheder i organiseringen af folkeoplysende aktiviteter.
Læringsforløbene skal samtidig give flygtninge et fagligt netværk(samarbejdspartnere), som de fremadrettet kan bruge, når de vender hjem til Ukraine for at deltage i landets genopbygning.
Tre delmål
Identificering af fælles nordiske værdier i forståelsen af folkeoplysning. Herunder organisering af foreningsliv og ikke-formelle læringsmiljøer.
Formålet er at skabe en tværnational indsigt i, hvordan dag- og folkehøjskoler i henholdsvis Sverige og Danmark er forankret i folkeoplysningen, og hvordan skolerne med afsæt i folkeoplysning bruger inklusion samt demokratisk dannelse til at skabe læring og medborgerskab. Dette vidensfundament skal understøtte samarbejdet imellem de to skoler og sikre en fælles retning på mål og opgaveløsning.
Opbygge et netværk af folkeoplysende aktører der kan bidrage, kvalificere og repræsentere diversiteten i det folkeoplysende arbejde.
Formålet er at skabe et helhedsorienteret fundament for genopbygningen af et civilsamfund, hvor sport, politik, omsorg, faglighed og kompetencer sætter rammen for demokratisk medborgerskab. I tilknytning hertil inddrages ukrainske NGO’er og myndighedsrepræsentant i en dialogisk afsøgning af muligheder og vilkår for et folkeoplysende arbejde i Ukraine.
Udvikle et “Introduktionsforløb til Folkeoplysning” der kan inspirere ukrainske borgere til at bruge folkeoplysning som et værktøj til, at styrke den demokratiske dialog mellem borger og myndighed, mellem offentlige institutioner og civilsamfundets små og store fællesskaber. Introduktionsforløbet skal teoretisk og praktisk give ukrainske flygtninge i Sverige og Danmark et fagligt fundament til, at de kan vende hjem til Ukraine og organisere og facilitere folkeoplysende aktiviteter der understøtter sammenhængskraften i civilsamfundet.
Det kan f.eks. være aftenskoler, idrætsforeninger, miljøorganisationer, foreninger til frivilligt socialt arbejde etc.
Efterlysning! Samarbejdspartnere søges inden for det folkeoplysende område
I løbet af efteråret 2023 og foråret 2024 vil projektet være opsøgende på samarbejdspartnere inden for det folkeoplysende område. Den danske gren i projektet vil række ud til små og stor foreninger og organisationer i Danmark/Østjylland. Mens Göteborg Folkhögskola afsøger sit svenske netværk.
Sidder du i en forening eller organisation, og er det relevant for jer at indgå i et netværk omkring projektet Folk Enlightenment Ukraine - så er du velkommen til at kontakte daghøjskolen Kompetencehuset, Nis Peter Nissen på telefon: +45 41198523 eller email: npn@kompetencehuset.com
Efteråret 2024 afholder Kompetencehuset og Göteborg Folkehögskola en netværks konference i Aarhus. Yderligere information annonceres i foråret 2024.
Folkeoplysning på Ukrainsk
Konferencen "Folk Enlightenment Ukraine" sætter fokus på foreningsliv og civilsamfund i Ukraine. Konferencen afholdes på Dokk1 , Aarhus, tirsdag den 8. oktober 2024, hvor der bla. er oplæg fra Ukrainian-Danish Youth House i Kyiv, Ukrainien House in Denmark, Network of Education Centers in Lviv, KFUM og KFUK Danmark mfl.
Klik her for tilmelding og yderligere information om konferencen