Når livet tager den rigtige retning

20-årige Mona og Steven har fundet retning og fået anerkendelse med et KUU-bevis i bagagen. Og lige så vigtigt: De har fået mod på mere uddannelse.

Sommeren 2018 er en glad tid for Mona Nahfawi og Steven Sinding Andersen. De to elever fra Aarhus har bestået alle deres eksamener og gennemført deres praktikker på Den Kombinerede Ungdomsuddannelse (KUU). De har taget studieretningen ’Omsorgshjælper’ på Kompetencehuset i Aarhus.

- Det er det bedste, jeg har gjort, og jeg vil anbefale det til alle. Det er faktisk det første, jeg nogensinde har gennemført, siger Mona, der kan berette om mange mislykkede forsøg på at lande det rigtige sted. Der var mange nederlag på vejen, og på et tidspunkt dukkede så forslaget op om at prøve KUU.

- Jeg kom til en samtale med Maria Jensen, der er underviser og kontaktperson på Kompetencehuset. Det lød fornuftigt, og jeg havde mod på at prøve. Det helt afgørende for mig har været, at Maria hele tiden har fulgt op på mig med samtaler og understreget, at det faktisk gælder min fremtid. Hun var ikke ligeglad, og jeg følte mig tryg. Det åbnede mine øjne, og jeg fandt ud af, at det var et rart sted at være, fortæller Mona.

Steven har været omkring gymnasiet i et år, hvorefter han fandt ud af, at det ikke lige var stedet for ham.

- Jeg havde gode karakterer i folkeskolen og tænkte, at alle tager jo på gymnasiet, så det må jeg også hellere. Men det var en stresset hverdag, og specielt matematikken var svær for mig. Så jeg var ikke glad, og jeg kan se nu, at skiftet var det rigtige. I begyndelsen tænkte jeg, om det fagligt blev for nemt for mig på KUU. Men det har jeg ikke oplevet, for jeg er blevet udfordret hele vejen igennem. Eksempelvis har jeg haft svært ved at stå foran en forsamling og holde et oplæg. Det har jeg arbejdet med, og det går meget bedre. Jeg har også brugt mindfulness til at gøre noget ved min eksamensangst, lyder det fra Steven.

Han mener, at det er en mere afklaret og glad Steven nu, end hvis han skulle have prøvet at komme igennem gymnasieårene.

- Jeg har lært en masse om andre og om mig selv. Jeg er blevet mere moden og afklaret om, at jeg fremadrettet skal arbejde med mennesker. For mig har det været fantastisk at prøve de forskellige praktikker, og jeg ved nu, at jeg vil arbejde med SFO-børn, fastslår Steven.

Det betyder, at han nu tager den et-årige pædagogpakke på VUC, så han efterfølgende kan søge ind på pædagogseminariet.

Mona har også fundet sin vej videre frem, og det giver ro i maven.

- Det var spændende at prøve omsorgsdelen på KUU, men jeg har fundet ud af, at jeg hellere vil være sekretær, så jeg søger ind på den to-årige EUX, hvor man også skal ud at have en elevplads. Så KUU-årene har åbnet en rigtig stor dør for mig, og jeg er så klar, siger Mona.

FAKTA

Den Kombinerede Ungdomsuddannelse (KUU) er for unge under 25 år, der har afsluttet grundskolen, men endnu ikke har gennemført en ungdomsuddannelse. Det er unge, der har brug for lidt ekstra for at styrke sig til/forberede sig til job eller videre uddannelse. De unge modtager individuel vejledning under hele forløbet. Uddannelsen varer i to år og er SU-berettiget.

Uddannelsen veksler mellem skolegang og erhvervstræning på en arbejdsplads. På linjeforløbet ”Omsorgshjælper – Børn, unge og ældre” får eleverne desuden kursus i almen fødevarehygiejne og førstehjælpskursus. Foruden det har eleverne dansk og psykologi på D-niveau.